Studija patvirtina - Ekologiškai auginami augalai gamina daugiau antioksidantų

Niukeslo universiteto moksliniame tyrime, finansuotame Europos Sąjungos fondų ir ekologiško ūkininkavimo labdaros organizacijos lėšomis, mokslininkai pirmą kartą itin didelės apimties tyrimu įvertino, kuo skiriasi ekologiškai ir naudojant įprastinės gamybos  technologijas užauginti vaisiai, daržovės bei grūdai. Minėtas tyrimas rėmėsi 343 smulkesnių tyrimų, kuriuose buvo analizuojamas vaisių, daržovių ir grūdų maistingumas, medžiaga.

Įrodyta, kad ekologiškai užauginti produktai turi daugiau antioksidantų, kurie siejami su geresne sveikata, mažesne įvairių ligų, pvz.  širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos ligos, kai kurių tipų vėžio rizika, bei mažesniu nuodingų sunkiųjų metalų ir pesticidų likučių kiekiu.

Mokslininkų paskaičiavimais, antioksidantų kiekis ekologiškuose produktuose yra nuo 19 proc. iki 69 proc. didesnis nei įprastinės gamybos produktuose. Tuo tarpu  grūduose, auginamuose taikant įprastinės gamybos technologijas, yra daug didesni kiekiai nuodingo metalo kadmio, ir keturis kartus dažniau randama pesticidų likučių. Nors kadmio kiekiai neviršija leistinų normų, tačiau jis turi neigiamą poveikį ir linkęs kauptis žmogaus organizme.

;

Didesnis antioksidantų kiekis ekologiškuose produktuose pagrindžiamas tuo, jog ekologiškai auginami augalai gamina daugiau antioksidantų stengdamiesi atsiginti nuo įvairių kenkėjų. Tuo metu įprastinės gamybos augalai yra nupurškiami chemikalais ir jiems nereikia gintis, o tik subrandinti vaisius.

Tyrime taip pat akcentuojama, kad ekologiškų daržovių ir vaisių sėklos bei daigai dažniausiai atrenkami pagal atsparumą, todėl jų atsparumo bei antioksidacinės savybės nuolat stiprinamos.

Daugiau informacijos http://www.ncl.ac.uk