„Verslo ir mokslo partnerystės 2017“ apdovanojimas skirtas UAB „Veika“ už ekologišką technologiją

Originaliais sprendimais pasižymintys inovatyvūs produktai jau septintąjį kartą buvo įvertinti Ūkio ministerijos organizuotame konkurse „Verslo ir mokslo partnerystė 2017“. Konkursą šiais metais laimėjo UAB „Veika“, kuri sukūrė ir rinkai pristatė unikalią „Ecodeco“ technologiją, leidžiančią gaminti viniliniams tapetams identišką produktą, tačiau be jokių žmogaus sveikatai ir aplinkai pavojingų priedų.

Konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė 2017“ nugalėtojui apdovanojimą įteikė Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius šiandien prasidėjusiame tarptautiniame inovacijų forume „Innovation Drift 2017“, kuris yra vienas iš spalio 9–13 d. vykstančios „Inovacijų savaitės 2017“ renginių.

„Konkursui pateiktos dalyvių paraiškos buvo vertinamos pagal pristatomo produkto išskirtines savybes ir specifinius inovacinius sprendimus, komercinę produkto naudą ir poveikį įmonės konkurencingumui bei naujų sprendimų pritaikymą, kuriant nominuojamą produktą“, – teigia ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Kelerius metus kurta ir tobulinta „Ecodeco“ technologija nustato naujus tapetų gamybos standartus. Taikant šią technologiją tapetų gamybos metu aplinka apsaugoma nuo pavojingų medžiagų, taip pat jų nuodingo garavimo tapetus išklijavus kambaryje. Priešingai nei viniliniai tapetai, „Ecodeco“ tapetai yra labai paprastai perdirbami, taigi net ir panaudotas produktas neteršia aplinkos. „Ecodeco“ prekės ženklas jau yra registruotas Europos Sąjungoje, be to, vyksta patentavimo procedūros JAV, Kanadoje, Rusijoje ir kitose šalyse.

Inovatyvią „Ecodeco“ technologiją kūrė Aleksėjaus Etino, UAB „Veika“ mokslinių tyrimų ir inovatyvių technologijų direktoriaus, vadovaujama 26 tyrėjų komanda. Darbai buvo atliekami šešiuose laboratoriniuose padaliniuose Lietuvoje. Kuriant produktą buvo bendradarbiaujama su Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakultetu bei Fizinių ir technologijos mokslų centru.

Praėjusiais metais konkurse „Verslo ir mokslo partnerystė 2016“ apdovanojimą pelnė UAB „Altechna R&D“ ir tyrėjas Mindaugas Mikutis už sukurtą inovatyvią, lazerinę skaidrių medžiagų, tokių kaip stiklas, safyras, pjovimo technologiją, naudojant Beselio pluoštus. Ši technologija leidžia pjaustyti itin kietas ir skaidrias medžiagas bei atlikti itin smulkius pjūvius.

„Verslo ir mokslo partnerystės“ apdovanojimus ankstesniais metais yra laimėjęs UAB „Biocentras“, kuris drauge su valstybiniu mokslinių tyrimų institutu Inovatyvios medicinos centru sukūrė maisto papildą „Fortuna“, biotechnologijų kompanija UAB „Bioseka“, ortopedinius prietaisus gaminanti UAB „Baltic Orthoservice“, precizinių metrologinių įrenginių kūrimu, gamyba ir diegimu užsiimanti UAB „Precizika Metrology“ ir Lietuvos kosmetikos gamintoja UAB „BIOK laboratorija“.

Konkursui „Verslo ir mokslo partnerystė 2017“ paraiškas galėjo teikti visos įmonės, kurios bendradarbiaudamos su tyrėjais sukūrė ir rinkai pristatė inovatyvių produktų.

Ūkio ministerijos informacija