Pandemija nesustabdė naujų produktų kūrimo „Eureka“ projektuose

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas šalyje įsibėgėja, jo nesustabdė pandemijos laikotarpis, net gi priešingai – naujų produktų kūrimas pasinaudojant ES investicijomis įgauna pagreitį COVID-19 laikotarpiu. Tai įrodo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) koordinuojama  tarptautinė programa „Eureka“. Lietuvą pasiekė geros žinios iš tarptautinio „Eureka“ sekretoriato – patvirtinti 4 nauji lietuvių su užsienio partneriais inicijuoti inovacijų projektai tekstilės, statybų, maisto technologijų ir aplinkos apsaugos srityje.

„Šie taikomieji mokslo ir verslo projektai kurs didelę naudą mūsų visuomenei. Mokslininkams tai yra puiki galimybė sutvirtinti savo kompetencijas, reikalingas įsitraukimui į Europos mokslinių tyrimų erdvę bei tolimesniam bendradarbiavimui su privačiu sektoriumi. Verslui – puiki proga savo veikloje įdiegti pažangiausius sprendimus, leidžiančius ne tik tapti konkurencingesniais, bet ir siūlyti tvaresnes paslaugas bei produktus. Šie projektai, viliuosi, įkvėps daugiau mokslo ir verslo partnerysčių, kurias išvysime papildomame „Eureka“ programos kvietime“, – teigia švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Kuriant  naujus produktus ar paslaugas bei juos komercializuojant labai svarbu, kad vyktų aktyvus bendradarbiavimas tarp verslo ir mokslo bei darbo ir lėšų pasidalijimas su užsienio partneriais. Tai leidžia naujus gaminius sukurti žymiai pigiau, taip pat ne mažiau vertinga yra užsienio partnerių patirtis, kompetencija ir pagalba.

„Pastebime teigiamas tendencijas mokslo ir verslo bendradarbiavimo srityje. Tarptautinis tinklas „Eureka“ įgalina šį bendradarbiavimą bei suteikia didelį prestižą ir matomumą“, – sako Birutė Bukauskaitė, „Eureka“ programos koordinatorė Lietuvoje.

Lietuvių veiklas projektuose finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš ES fondų investicijų. Didžiausia lėšų suma skiriama vienam Lietuvos projektui siekia apie 300 tūkst. eurų. Užsienio partneriai „Eureka“ projektuose dalyvauja savo lėšomis, kreipdamiesi į savo valstybėse veikiančias inovacijų agentūras ar fondus. Šiemet numatomi ir papildomi „Eureka“ kvietimai teikti paraiškas, tad jau dabar mokslas ir verslas gali generuoti idėjas ir inicijuoti naujus projektus. 

Kuriami ekologiški ir madingi aprangos gaminiai

Geriausiai ekspertų įvertintas „Eureka“ tarptautinis projektas yra Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkų kartu MB „Grata forma“ ir UAB „PPM Consulting“ vykdomas projektas, skirtas įvesti į pasaulinę mados rinką tvarius, eko-dizaino aprangos gaminius,  su geromis komforto, eksploatacinėmis ir estetinėmis savybėmis. Vietoje šiuo metu itin plačiai naudojamų sintetinių pluoštų kaip alternatyva jiems siūlomi biologiškai skaidūs polipieno rūgšties, vilnos, kanapės pluoštai. Šie gaminiai, pasibaigus jų naudojimo laikui, galėtų būti perdirbami ar kompostuojami ir taip prisidėtų prie tvarios aplinkos kūrimo.

Projekte dalyvaujančios įmonės jau yra užmezgusios verslo ryšius ir atliko pirminius rinkos tyrimus tvarios mados srityje Japonijoje, Nyderlanduose ir Norvegijoje. MB „Grata Forma“ vadovas Sergej Gandžumian yra vienas ryškiausių Lietuvos mados dizainerių, daugybės sėkmingų kūrybinių projektų autorius ir vystytojas, pastaraisiais metais skiriantis didelį dėmesį tvariai madai ir inovatyviam eko-dizainui, nebijantis spręsti progresyvius iššūkius. Jo sukauptos žinios ir ilgametė patirtis taps ženkliu indėliu į sėkmingą projekto vystymą ir jo metu sukurto produkto komercializavimą kartu su Nyderlandų partneriu, atsakingu už naujai sukurto produkto marketingą.

Gaminamas probiotinis gėrimas beržų sulos pagrindu

Prasidėjus COVID-19 pandemijai ir daugelyje šalių įvedus karantino režimą, yra pastebėti besikeičiančios vartotojų įpročių tendencijos, pavyzdžiui, JAV, Ispanijoje, Vokietijoje ir Italijoje vitaminu C praturtintų gėrimų paklausa išaugo 2-5 kartus. Į maisto racioną yra įtraukiami maistingesni ir didesnę pridėtinę vertę turintys produktai, pasižymintys imuninę sistemą stiprinančiomis medžiagomis. Yra manoma, jog šie globalūs pokyčiai  sudarys naujus ilgalaikius pokyčius naujiems vartotojų įpročiams, susijusiems su sveikesne gyvensena.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkai kartu su gėrimų bendrove  UAB „Funkciniai gėrimai“ ir Nyderlandų partneriais vykdo naują „Eureka“ projektą, kurio metu būtų sukuriamas inovatyvus funkcionalus fermentuotas probiotinis gėrimas, kurio fermentine baze pasirinkta beržų sula. Projekte būtų atliekami moksliniai tyrimai (įvertinamos biologiškai aktyvios medžiagos, augalinės žaliavos, jų savybės), sukurtos naujos technologijos, atliktas bandomojo produkto prototipo įvertinimas.

Naujovės statybų sektoriuje: kuriami automatizuoti sprendimai

Automatizacijos lygis statybų sektoriuje išlieka vis dar žemas, todėl lietuvių idėja prisidėti prie statybų sektoriaus automatizacijos ir tam tikrų jos procesų skaitmenizacijos ketvirtosios pramonės revoliucijos fone yra itin savalaikė.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai kartu su statybų bendrove UAB „Vilkmana“ ir partneriais iš Ukrainos įgyvendina naują „Eureka“ projektą, kurio tikslas yra sukurti mechatroninę ekskavatoriaus valdymo sistemą bei parengti pirmąją komercinio modelio versiją, kuri bus tikslus matavimo įrankis, įgalins automatinį kasimą ar net nuotolinį valdymą.

Naudojant šią sistemą statybų aikštelėje, darbai bus atliekami ženkliai greičiau, mažinamos variklio apkrovos ir kuro sąnaudos, CO2 emisijos. Net ir mažą patirtį turintys operatoriai galės atlikti aukštos kvalifikacijos reikalaujančius kasimo darbus. Iškasamos žemės svorio jutikliai leis neperkrauti sunkvežimių taip ilgindami jų resursus ir apsaugodami kelius nuo dėvėjimosi.

Naujos teršalų technologijos kovoje su klimato kaita

Anglies dvideginio utilizavimui skiriamas vis didesnis dėmesys, nes jis yra vienas pagrindinių klimato kaitos veiksnių, sukeliančių globalinį šiltnamio efektą. ES ir kitoms šalims įvedus išmetamo CO2 kiekio apribojimus buvo pradėtas skatinti naujų CO2 surinkimo technologijų diegimas pramonėje, kurių pasaulinė rinka auga.

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkų kartu su nuotekų valymo įmonės UAB „Ineco“ bei ukrainiečiais vykdomo projekto tikslas yra susijęs su esminiu pasaulinio masto iššūkiu: sumažinti CO2 koncentraciją ore. Projektas yra orientuotas į bendrovės „Ineco“ konkurencingumo padidinimą sudarant galimybes praplėsti paslaugų ribas ir nukenksminti žymiai platesnį skirtingos prigimties teršalų spektrą. Bus sukurti nauji metodai, technologijos ir įranga.

MITA informacija