Verslas ir mokslas inovatyviems produktams kurti prašo daugiau nei 100 mln. eurų

Verslas ir mokslas stiprina bendradarbiavimą kuriant naujus inovatyvius produktus. Bendriems projektams pagal priemonę „Intelektas. Bendri mokslo ir verslo projektai“ 138 paraiškoms finansuoti prašoma daugiau nei 100 mln. eurų. Ši suma net 25 mln. eurų didesnė, nei numatyta šios Europos Sąjungos finansuojamos priemonės kvietime.

„Įgyvendinant inovacijų reformą vienas svarbiausių tikslų yra sujungti verslą ir mokslą, kad abi pusės matytų bendradarbiavimo naudą ir sukurtų rinkoje paklausių produktų. Pagal šią priemonę finansavimą gausiantys bendri verslo ir mokslo projektai padės matyti partnerystės pranašumus ir paskatins ateityje investuoti nuosavas lėšas. Tai ypač svarbu, nes mažėjant ES finansavimui, be valstybinio inovatyvių produktų kūrimo finansavimo modelio, aktyviau finansuoti naujų produktų kūrimą turės ir pats verslas“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Pagal ES struktūrinių fondų priemonę „Intelektas. Bendri mokslo ir verslo projektai“ Lietuvos įmonės ir mokslo įstaigos vykdo prioritetinių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros ir inovacijų raidos (sumaniosios specializacijos) krypčių projektus.

Pagal 44-ias transporto, logistikos ir informacinių technologijų sumaniosios specializacijos krypties paraiškas prašoma 29 mln. eurų; gauta 30 su naujų gamybos procesų, medžiagų ir technologijų sritimi susijusių paraiškų, pagal kurias prašoma 23,42 mln. eurų ES investicijų; pateiktos 24-ios sveikatos technologijų ir biotechnologijų sumaniosios specializacijos krypties paraiškos gauti 19,65 mln. eurų finansavimą; agroinovacijų ir maisto technologijų sumaniosios specializacijos kryptis ne tokia populiari – gauta 14 paraiškų, pagal kurias prašoma 8,25 mln. eurų; taip pat gauta 14 energetikos ir tvarios visuomenės srities paraiškų, o prašomas finansavimas siekia 11,17 mln. eurų; pateikta 12 kūrybingos ir įtraukios visuomenės srities paraiškų gauti 9,45 mln. eurų ES investicijų.

Priemonė „Intelektas. Bendri mokslo ir verslo projektai“ suteikia galimybę verslo bendrovėms investuoti į inovaciniams gaminiams, paslaugoms ar procesams kurti reikalingus mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP). Šia priemone taip pat skatinama įmonių plėtra, investuojant į MTEP ir inovacijų infrastruktūros kūrimą ir plėtrą.

Pagal priemonę „Intelektas. Bendri mokslo ir verslo projektai“ finansavimo siekia įmonės be partnerių arba bendradarbiaujančios su kitomis įmonėmis arba mokslo ir studijų institucijomis.