Ūkio ministras: „Verslumo skatinimo projektai inicijuoja startuolių kūrimą“

Europos Komisijos inicijuojamą ir Ūkio ministerijos vykdytą Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimų konkurso nacionalinę atranką laimėjo du geriausi Lietuvos verslumo skatinimo projektai – Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko projektas „Futurepreneurs“ ir VšĮ Vytauto Didžiojo universiteto Verslo praktikų centro projektas „Verslumo akademija“. Šių projektų dalyviai jau yra oficialiai įkūrę startuolius.

Šios iniciatyvos kartu su kitų Europos šalių projektais dalyvaus Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimų konkurso finaliniame etape, kur dėl nugalėtojų vardo kovos Europos lygmeniu. Geriausi Europos verslininkystės skatinimo projektai bus apdovanoti šių metų lapkričio 20 dieną Grace (Austrija).

„Verslumo skatinimo programos ne tik suteikia jauniems žmonėms žinių bei patirties, bet ir duoda apčiuopiamų rezultatų. „Futurepreneurs“ programos dalyviai jau yra įkūrę atsinaujinančių energijos šaltinių srityje veikiančius startuolius, o artimiausiu metu bus įkurta socialinių inovacijų srityje veikianti įmonė. „Verslumo akademijos“ absolventai taip pat dalyvauja kuriant naujus, inovatyvius verslus. Taigi tokios programos prisideda auginant šalies startuolių ekosistemą“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimų konkurso nugalėtojai bus renkami iš 32 Europos valstybių pasiūlytų nacionalinių atrankų laimėtojų nominacijose: „Verslumo dvasios skatinimas“, „Investicijos į įgūdžius“, „Verslo aplinkos gerinimas“, „Verslo tarptautinės plėtros skatinimas“, „Žaliųjų rinkų plėtros ir išteklių panaudojimo efektyvumo skatinimas“ ir  „Atsakingas verslas“. Taip pat specialus prizas bus įteiktas už kūrybiškiausią ir labiausiai įkvepiančią verslo iniciatyvą.

Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko projektas „Futurepreneurs“ nacionalinėje atrankoje nugalėjo kategorijoje „Verslumo dvasios skatinimas“. „Futurepreneurs“ – tai tarptautine patirtimi pagrįsta verslumo ugdymo programa, motyvuojanti jaunimą kurti verslo idėjas, dirbti komandoje ir mokytis kartu su sėkmingam verslui atstovaujančiais mentoriais.

Įgyvendinant „Futurepreneurs“ projektą daugiau nei 750 jaunimo atstovų išreiškė norą tapti ateities verslininkais Lietuvoje, suburtos 33 komandos, dalyvius konsultavo 30 verslo mentorių, įvyko 13 renginių. Pagal nustatytus kriterijus taip pat buvo įvertintos ir apdovanotos komandos pagal švariųjų technologijų, finansų inžinerijos, informacinių technologijų, saugumo ir gynybos, geriausios tvarios idėjos ir geriausio prototipo kategorijas. Iniciatyva sudomino Europos verslo angelų ir Liuksemburgo verslo angelų tinklus.

VšĮ Vytauto Didžiojo universiteto Verslo praktikų centro projektas „Verslumo akademija“ nacionalinėje atrankoje nugalėjo kategorijoje „Investicijos į verslumo įgūdžius“. „Verslumo akademija“ – tai verslumo kompetencijų ugdymo programa, skatinanti jaunimo, švietimo institucijų, verslo, miesto savivaldos ir kitų partnerių bendradarbiavimą. Ji jaunimui suteikia galimybių tobulėti, ugdyti kūrybiškumą, susipažinti su įmonėmis ir organizacijomis, jų vykdoma veikla, kasdieninėmis problemomis.

Nuo 2015 m. „Verslumo akademijoje“ dalyvavo daugiau kaip 800 studentų ir 300 moksleivių. Suburtas per 70 partnerių tinklas, išspręsta daugiau kaip 50 įmonių ir organizacijų pateiktų problemų, įvyko per 260 kūrybinių dirbtuvių. 2017 m. „Verslumo akademija“ buvo atrinkta tarp 50 geriausių gerosios praktikos pavyzdžių Europoje ir pasaulyje universitetų ir verslo bendradarbiavimo srityje.

Ūkio ministerijos informacija