Forumo „Kinija +16” dalyviai: žemės ūkio konkurencingumo sąlyga – išmanumas

11 Europos Sąjungos ir 5 Balkanų šalių valstybių atstovai bei Kinijos delegacija susitiko Vilniaus rotušėje, kad aptartų svarbiausius žemės ūkio ir eksporto klausimus.

 „Man labai malonu pasveikinti Jūs Vilniuje. Šiemet minime Lietuvos atkūrimo šimtmetį, tad džiaugiamės, kad forumas „Kinija +16“  vyksta mūsų šalyje. Esu dėkingas Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministrui Han Changfu bei Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui už palaikymą, buvo įdėta tikrai nemažai pastangų, kad šis forumas būtų surengtas Lietuvoje. Visi žinome, kad viena iš sąlygų, kad žemės ūkis stiprėtų yra jo išmanumas, partnerystė bei dialogas. Tikiuosi, kad šiandien visi pasisemsime minčių apie šiuolaikinį žemės ūkį“, – forumo „Kinija +16“ dalyvius pasveikino žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

„Forumas „Kinija +16“ – tai unikalus daugiašalio bendravimo mechanizmas, kuris prisideda prie santykių stiprinimo.  Lietuva labai jį vertina, taip pat remia laisvą tarptautinę prekybą“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. 

„Kinijos vardu noriu pasveikinti visus forumo dalyvius, man didelė garbė šiandien su Jumis susitikti. Nuo pirmojo forumo, surengto 2006 metais, praėjo jau 12 metų, mūsų bendradarbiavimo mechanizmas yra stipriai patobulėjęs, pradėjome nuo 8 valstybių, dabar šis formatas išsiplėtė iki 16 ir čia dalyvauja ne tik politikai, bet ir žemės ūkio ekspertai“, – kalbėjo Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministras Han Changfu. Jis pabrėžė, kad technologijos ir skaitmenizacija yra labai svarbūs veiksniai, kuomet kalbama apie konkurencingą žemės ūkį. Kinija, kaip ir kitos šalys, skiria daug dėmesio maisto kokybei, taip pat dedama daug pastangų stiprinant maisto tiekimo grandinę, nuo ūkininkų iki vartotojų.   

Forumo „Kinija +16“ metu  delegacijų vadovai skaitė pranešimus apie sumanų žemės ūkį – inovatyvius sprendimus apsirūpinant maistu ir jo sauga. Visi dalyviai sutartinai pabrėžė, kokia svarbi yra maisto kokybė bei šiuolaikinės technologijos, siekiant stipresnio ir konkurencingesnio žemės ūkio.

Aptarę aktualius žemės ūkio sektoriaus klausimus, delegacijų vadovai pasirašė Vilniaus deklaraciją, kuria įsipareigojo stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, siekti bendrų inovatyvių sprendimų žemės ūkio srityje ir, be abejo, skatinti prekybą. Šalys, dalyvaujančios šiame forume, pripažįsta, kad toks bendradarbiavimas yra abipusiai naudingas ir stiprina žemės ūkio sektorių. Deklaracijoje akcentuojama, kad bendradarbiavimas žemės ūkio srityje yra svarbi Kinijos „Viena juosta, vienas kelias“ iniciatyvos dalis. Įgyvendinant šį planą ketinama investuoti į infrastruktūros plėtrą, gerinti investicinį klimatą, spartinti pramonės pajėgumo plėtrą, remti Vidurio ir Rytų Europos šalių gaminių, ypač žemės ūkio, importą, siekiant subalansuoti prekybą. 

Formatas „Kinija + 16“ buvo įsteigtas 2012 m. Kinijos iniciatyva. Juo siekiama stiprinti ir plėsti bendradarbiavimą su vienuolika ES valstybių narių (Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Slovėnija, Bulgarija, Rumunija, Vengrija, Kroatija) ir penkiomis Balkanų šalimis (Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Juodkalnija, Makedonija, Serbija) žemės ūkio, investicijų, transporto, finansų, mokslo, švietimo, kultūros ir kitose srityse. Paskutinis žemės ūkio ministrų susitikimas vyko pernai Vengrijos sostinėje Budapešte, o 2016 metais – Rygoje. Tuo pačiu metu vyksta ir teminiai ministrų susitikimai Europoje bei Kinijoje.

Kinija ir Lietuva jau kelerius metus aktyviai bendradarbiauja, prekybiniai santykiai plėtojasi, eksportas didėja, rinka atveriama naujiems produktams. Ekonominių ir prekybos santykių su Kinija plėtojimas  palankus eksportuojančioms Lietuvos įmonėms, pieno bei mėsos produktų sektorių atstovams. 2017 metais 88 proc. eksportuotų į Kiniją produktų buvo lietuviškos kilmės., praėjusias metais eksportas į Kiniją padidėjo 19,8 proc., palyginus su 2016 m. (lietuviškos kilmės produktų eksportas padidėjo 71,6 proc.).

Žemės ūkio ministerija