Pasaulinės intelektinės nuosavybės dienos proga – konferencija verslui

Dar prieš šimtmetį išradėjai visas susijusias žinias su išradimu kruopščiai slėpdavo, baimindamiesi, jog kiti juos kopijuos. Šiandien panašios baimės beveik išnykusios, nes egzistuoja būdai, kurie apsaugo išradimus, suteikdami išskirtines teises išradėjui. Ko gero šių dienų verslo atstovai nebeišsiverstų be intelektinės nuosavybės apsaugos ar patentavimo.

Tad balandžio 26 dieną, kuomet minima pasaulinės intelektinės nuosavybės diena, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kviečia į kasmetinę konferenciją „Intelektinės nuosavybės svarba verslui“, kuri vyks VGTU kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų fabrikas“. Lietuvoje ši diena minima nuo 2000 metų Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) iniciatyva. Tai puiki proga atkreipti visuomenės ir verslo dėmesį į intelektinės nuosavybės svarbą skatinant inovacijas ir inovatyvių produktų apsaugą. Renginys taip pat skirtas paminėti Lietuvos patentų įstatymo 90-metį.

Renginio metu įvairių pramonės sričių atstovai – Greta Žėkienė, KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro Intelektinės nuosavybės valdymo projektų vadovė ir PATLIB atstovė, Ignas Šlapkauskas, UAB „Saulės vėjo aruodai“ direktorius, Evaldas Pabrėža, UAB „Integrated Optics“ direktorius, Raimonda Klimašauskaitė, verslo projektų „SPYNDI” ir „SPYNTEX” bendrasteigėja, dalinsis patirtimi, sėkmės istorijomis, rekomendacijomis bei įžvalgomis apie intelektinę nuosavybę. Apie išradimų patentavimą, jų naudą bei statistinius duomenis aptars Valstybinio patento biuro direktorius Arūnas Želvys. Kaip susidoroti su iškilusiais sunkumais ir ko tikėtis registruojant produkto dizainą pasidalins APB „Žabolienė ir partneriai METIDA“ partneris, advokatas Erikas Saukalas bei advokatė, patentinė patikėtinė Edita Ivanauskienė. Bus pristatyta MITA ES investicijų priemonė, skirta paremti išradimų apsaugą tarptautinių mastu – „Inopatentas“, apie kurią papasakos MITA atstovas Mindaugas Kaziukonis.

Šios priemonės tikslas – paskatinti Lietuvos išradėjus patentuoti išradimus ir registruoti dizainą, taip stiprinant intelektinės nuosavybės teisių apsaugą tarptautiniu mastu, o taip pat skatinti vykdyti mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas.

Iš viso priemonės „Inopatentas“ projektams įgyvendinti numatoma skirti iki 3 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų. Didžiausia galima skirti finansavimo lėšų suma, skiriama tam pačiam išradimui patentuoti ar dizainui registruoti tarptautiniu mastu yra 30 tūkst. eurų.

Šiuo metu naudojantis šia priemone yra vykdomi 28 projektai, iš jų daugiausiai pagal sumanios specializacijos kryptį „Nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos“ bei „Sveikatos technologijos ir biotechnologijos“.

Registracija į renginį

MITA informacija